Historie Velder
De bossen van Landgoed Velder worden al vanaf 1384 beschreven als het grootste bosgebied van de Meierij. Het werd toen Ten Velde of Vellaer genoemd, wat zoveel betekent als laaggelegen. Het gebied wisselt door de jaren van eigenaar, maar blijft wel qua grootte ongeveer hetgeen wat er nu nog is. De unieke vorm die het nu heeft: een landgoed met een sterrenbosstructuur, heeft het aangenomen in de 17de eeuw (renaissance). De voorgaande eigenaren hebben in de jaren 1834-1851 het hele bosgebied gekapt vanwege de hoge houtprijs die het toen opbracht en het daarna weer verkocht. Het kaal geslagen landgoed werd openbaar geveild. Jan Francis van Boeckel van Rumpt werd de gelukkige eigenaar van het ca 180 hectare grote Landgoed Velder. Hij herstelde het landgoed wat ontdaan was van haar bossen en bracht het ‘sterren’ patroon weer in zijn glorie terug. Zijn visie was een zo divers mogelijk bos, voor houtproductie, jacht en recreatie, dus wat we nu een multifunctioneel bos noemen.

In het jaar 1878 werd de eerste steen gelegd voor het in Eclectische stijl vormgegeven landhuis, Groot Velder. Daarvoor, nog voor de bouw van Huize Groot Velder, is de tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd, naar een ontwerp van de in zijn tijd beroemde tuinarchitect Maréchal.

Deze heeft o.a. het plantsoen en de stadswallen tussen 1880-1890 in
‘s-Hertogenbosch aangelegd. Velder is nu nog in particulieren handen bij de familie van Boeckel van Rumpt, wat uniek is in deze tijd van Landschapsorganisaties. De familie van Boeckel van Rumpt is dan ook trots op de goede staat waarin het Landgoed Velder nu verkeert.

 

Landgoed Velder is lid van: Vereniging Brabants Particulier Grondbezit en Federatie Particulier Grondbezit.


Op Landgoed Velder zijn wij bezig met het behoud van karakteristieke bomen. 
Deze zijn aangegeven met houten driehoekvormige paaltjes.
Voor een plattegrond waar deze bomen zich bevinden klikt u hier.